לחם הזהב

רק אחוז אחד,אולי שניים מהאוכלוסייה הישראלית מכירים את מושג התזונה בעל הצורך הקיומי - מזון ללא גלוטן. רובם כנראה היו מעדיפים שלא להכיר,זה לא תחום הכי קולינרי במטבח הישראלי. בשביל חולי הצליאק בישראל, זהו תחום יקר פיננסי, מגביל והכרחי, אז למה לעזאזל מוצרי הבסיס שלו עדיין לא מסובסדים ?!

עצמו לרגע עיניים ודמיינו חיים ללא הגבלה בתזונה שאינה נגישה במיוחד, אם אינכם מרגישים הזדהות ככל הנראה אינכם חולי צליאק, או שאינכם מכירים לעומקו של עניין את מושג התזונה שנמצא בשורה הראשונה של מוצרי המזון היקרים בישראל - ללא גלוטן .
מחלת הצליאק שנקראת בעברית גם כָּרֶסֶת, מקורה ברגישות לחלבון בשם גליאדין אשר מרכיב יחד עם חלבון נוסף הנקרא גלוטנין, את הגלוטן המצוי בדגנים.
צליאק היא מחלה אוטואימונית, תאי המערכת החיסונית של הגוף מזהים בטעות את הגליאדין אשר נספג בתאי הדופן הפנימית של המעי הדק כגוף זר ועקב כך הם תוקפים את תאי המעי וגורמים להפרעה בספיגת מזון.
הטיפול היחיד שמבטל את כל התסמינים אך לא מרפא את המחלה הוא הימנעות קפדנית מאכילת מזון שמכיל גלוטן, מספיק כמויות זעירות של גלוטן ליצירת נזק בריאותי.
ממבט אישי קרוב לא כזה להיט להיות חולה צליאק, אמנם המחלה לא משפיעה בגדול על חיי היום יום או יוצרת כאב פיזי מסוים אם מקפידים על תזונה נקייה מגלוטן, אך תנאי ההגבלה הקפדניים הם משהו לא הכי נוח ונעים .
אלו שאובחנו במחלת הצליאק מילדות חווים התמודדויות כילדים "שונים" בחברה, או שהוריהם חוששים כי יטעמו מזון עם גלוטן כאשר הם לא נמצאים בסביבתם. אלו שאובחנו בשלבים מאוחרים יותר בחייהם,מתקשים להסתגל לאורח החיים המגביל ומתגעגעים לא פעם לטעום מזונות אהובים המכילים גלוטן שנהנו לאכול.
גם מבחינת ההתארגנות במטבח הביתי עבור המתגוררים עם חולה/ת צליאק הם קצת יותר מגבילים עקב ההמלצה המחייבת לשמור על נקיון הכלים, המקרר וכלי החימום נקיים מגלוטן.

אם לא מספיקה "המתנה המגבילה" שקיבלו חולי הצליאק בישראל, ישנה תופעה מעיקה נוספת באמתחתם- מחירי המזון ללא גלוטן.
לצורך העניין ניקח מוצרי מזון בסיסיים כמו קמח ,לחם אחיד/פרוס,פסטה, פירורי לחם וכיו"ב ונגלה פערי מחירים בעשרות עד מאות אחוזים.
כאשר חלק מנושאי השיחה ברחוב הישראלי הוא על יוקר המחיה, לא ניתן להתעלם מהעובדה שבמשפחה שבה קיים הצליאק, יוקר המחיה אף מכפיל עצמו ביחס למס' הנפשות הניזונות ממזון ללא גלוטן. עניין שיכול לייקר את כלכלת משק הבית, במאות עד אלפי ש"ח כל חודש !!!
דווקא תחרות על צרכן חולה צליאק ישראלי לא חסרה, יש לא מעט חברות שמייצרות/מייבאות מוצרים ללא גלוטן. הבעיה מתחילה בעלויות היצור, עלויות החומרים ובביקוש הנמוך יחסית למוצרים הללו בקרב ציבור הצרכנים הישראלי. במצב שכזה, להטמיע ולהרחיב את התחרות לא בהכרח יעזור להוזלת המוצרים וכאן צריכה להיכנס יוזמת חקיקה.

במהלך השנים האחרונות הוצעו סה"כ שתי הצעות חוק בנוגע להוזלה או סבסוד של מוצרים ללא גלוטן, כל זה ללא הועיל עד כה.הצעה אחת של חה"כ אילן גילאון וחה"כ אורי אורבך אשר מציעה סיוע בהטבות מס ליצרנים ועידוד יצור המזון ללא גלוטן, דבר שאולי יביא להרחבת התחרות אך שוב, כפי שהוזכר לעיל לא בהכרח יביא להוזלה. יאמר לזכותו, את הצעת החוק הרצינית ביותר בעניין הציע בעבר חה"כ מאיר שטרית. להצעתו, מחירו לצרכן של לחם ללא גלוטן לא יעלה על המחיר לצרכן של לחם אחיד. כמו כן, חולה צליאק יהיה זכאי לסיוע נוסף ברכישת מוצרי מזון ללא גלוטן בסכום של עד 500 ₪ למשפחה ועל מנת לעודד את היצרנים, מוצע כי שיעור מס ההכנסה על הכנסה שהופקה ממכירה או משיווק של מזון ללא גלוטן לא יעלה על 25% או על שיעור נמוך יותר שקבע שר האוצר. ההצעה שעברה כבר בקריאה ראשונה בכנסת ה- 18 נתקעה לאחר שהממשלה מנעה את קידומה בטענה המסורתית - "אין מספיק כסף".
קידום חקיקה שכזו, תעזור לעשרות אלפי חולי צליאק ומשפחותיהם בישראל להוריד את יוקר המחיה שלהם. סבסוד מוצרי מזון ללא גלוטן הוא חוק חברתי ומוסרי מעין כמוהו, שום סיבה אינה מספיק מוצדקת למנוע חוק זה מלעבור.



אהבת? לחץ כאן וקבל עדכונים על תכנים חדשים שלי
+ שמירה על זכויות היוצרים למאמר באחריות הכותב בלבד

תגובות

טוען...

כותבי המדור

הצג הכל