וּמִצּוּר, דְּבַשׁ אַשְׂבִּיעֶךָ (תהילים,פ'א)

הידעתם כי כדי להגיע למוצר המוגמר "דבש", על הדבורה לצאת מהכוורת מדי יום קרוב ל-50 פעמים ובזמן זה היא מבקרת ב-אלפי פרחים. ביום,הדבורה מרפרפת בכנפיה למרחק ממוצע של 6 ק"מ. במשך חייה הקצרים אוספת הדבורה ומכינה כ-15 גרם של דבש.


דבש ניגר,כמי נהר...

כתבה מתוקה זו מן הראוי שתיפתח במלות שירו של ינון נאמן "דבש ניגר"
דבש ניגר כמי נהר, כמי נהר
ייז הדבש חומר, ניגרש, חומר, ניגרש
מיערה לאגנים, לאגנים
מתק חש של יום חדש, של יום חדש
כל הלוקק בעדנים, בעדנים.


הפקת דבש בארץ ובנפאל

את העובדה שאנחנו אוהבים דבש כבר כולם יודעים אבל ודאי תהיתם מהיכן מגיע אליכם אותו נוזל מתקתק וממכר? וכמה קשה עובדת הדבורה עבורו? להבנת התהליך נפגשתי עם דבוראים בנפאל ודבוראים הגרים בשפלה הפנימית שניסו להסביר לי תהליך הייצור והרדייה של הדבש. הכוורות של הדבוראים עימם שוחחתי מוצבות ברחבי הארץ מהערבה ועד להרי הגליל העליון. הפעילות מתבצעת "בבתי הדבש" הנמצאים בלב פרדסים ושטחים חקלאיים שפריחתם מבשמת האוויר ומהווים בית גידול לייצור דבש. בבית הדבש מכינים כמה סוגים של דבש. על בסיס עצי אקליפטוס, זעתר, הדרים,אבוקדו. עונת הרדייה מתחילה בחודש מאי ומסתיימת אי שם בסביבות אוקטובר. לאחרונה שבתי מנפאל והתברר לי כי התהליך של הפקת הדבש דומה וזהה.


כמה קשה עומלת הדבורה

תהליך ייצור הדבש מתחיל בכך שהדבורה עוברת מפרח לפרח ויונקת את הצוף במעין חדק ארוך שנמצא על גופה הצוף עובר דרך הפה אל חלל ביטנה של הדבורה ומשם לתוך קיבת הדבש. בקיבת הדבש ישנם אנזימים אשר עוזרים לפרק את הצוף. עם חזרתה של הדבורה אל הכוורת היא משתמשת בחלק מהצוף המעובד לצורך האכלת חבריה ואת חלקו היא אוגרת בתאים בכוורת. הצוף המעובד נשמר בכוורת ועם הזמן באמצעות תהליך של איוד הופך להיות מרוכז וצמיגי, זה למעשה הדבש אותו אנו מכירים ואוהבים. תהליך ייצור הדבש אומנם נשמע פשוט ולא מורכב, אך כדי ל"ייצר" הדבש הניגר, יוצאת הדבורה מדי יום קרוב ל-50 פעמים מהכוורת ובזמן זה היא מבקרת ב- אלפי פרחים. הדבורה מרפרפת בכנפיה למרחק ממוצע של 6 ק"מ. במשך חייה הקצרים אוספת הדבורה ומכינה כ-15 גרם של דבש.



רדיית הדבש המתוק,המתוק הזה

כיצד מגיע הדבש מהכוורת אלינו...
הוצאת הדבש מתוך הכוורת נקראת רדיית דבש. הרדייה נעשית בידי – ה-דבוראי. שלב ביצוע הרדייה מתבצע כך: מוציאים במספר שלבים קומה/חלה מתוך הכוורת, מסירים את מעטה השעווה באמצעות סכין ומכניסים את חלת הדבש לתוך מכונת הרדייה המסייעת לדבש לצאת מהחלה. הדבש המופק מן החלה עובר הליך של סינון במכלי נירוסטה מיוחדים ולאחר מכן מאוכסן זמן מה במכלים אחרים עד אשר משווקים אותו. בסיום הרדייה מחזירים את החלה המשומשת המכילה מעט דבש – לכוורת. הדבורים מלקטות את הדבש שנשאר ומכינות מחדש את החלות ותהליך ייצור הדבש מתחיל מבראשית. בתנאים מיטביים ניתן לרדות כ-30-40 ק"ג דבש מתא כוורת אחד בעונה. בטרם ייגש הדבוראי לעבודתו – עליו להצטייד בביגוד מיוחד הכולל מסיכה לפנים וכפפות לידיים מאחר ובעת הרדייה הדבורים מנסות לגרש הפולש באמצעות העוקץ המהווה כלי נשקן היחידי. עוקץ הדבורה משונן ועם ביצוע העקיצה נידונה הדבורה למוות מאחר והעוקץ המשונן ביציאתו קורע את גופה.


הדבורה חרק חשוב לטבע בו אנו חיים...

מלבד תהליך ייצור הדבש ושאר מוצרי הכוורת, לדבורה יש גם תפקיד חשוב מאין כמוהו בטבע, בזמן איסוף הצוף,
כאשר הדבורה עוברת מפרח לפרח היא מאביקה (אבקנים) מפרח אחד למשנהו. כאשר היא נוחתת על פרח אחר מאותו מין,
האבקנים נופלים, ומפרים את הפרח. תהליך זה נקראה האבקה אשר בלעדיו לא תהיה המשכיות...


אהבת? לחץ כאן וקבל עדכונים על תכנים חדשים שלי
+ שמירה על זכויות היוצרים למאמר באחריות הכותב בלבד

תגובות

טוען...
הצג הכל