מתכון הלחם של דר' חו

כאשר טיילתי בסין בשנת 1992 נסענו לבקר רופא סיני בן למעלה ממאה שנים בכפר רחוק מיישוב, הוא לימד אותי את סוד הבריאות הטובה ונתן לי צמחי מרפא לחיזוק, אני משתפת אתכם במתכון המבוסס על הלימוד הזה, ומברכת את האוכלים בבריאות טובה.

הלחם של דוקטור חו


כשטיילתי בסין בשנת 1992... השלמתי באותו הזמן את הכשרתי כמטפלת ברפואה רוחנית וביו אנרגיה, הסכמתי להתלוות לבן זוגי {בעלי לעתיד} לכל עיר שביקש, כל עוד היה ברור כי במסע שלנו נכלול ביקור אצל דוקטור 'חו' {תעתיק מקורב לעברית מפין-יין שיש בו קשר קלוש להגיית שמו בסינית...} רופא קשיש בן למעלה ממאה שנים אשר המשיך ללמוד וללמד רפואה סינית תוך חירוף נפשו גם בימי הקומוניסטים, אשר הוציאו להורג רופאים סיניים כמעט כפי שהרומאים הוציאו להורג רבנים ולומדי תורה.

כשהגענו אליו ציפתה לי הפתעה גדולה. הוא זיהה כי אנו ישראלים ושאל שאלות לעניין השכלתנו שהבהירו לי כי האיש יודע על יהדות יותר ממני. הוא קרא את כל הכתבים של הרמב"ם, את התורה, את התלמוד ואת הברית החדשה, המפגש איתו היה אבן הדרך הראשונה בתהליך שהביא אותי ללימודי יהדות, תורה ותודה. הוא אמר לי כי היהודים הם עם חכם בגלל הקשר שלהם לאלוהים למסורת ולתורה. נדהמתי. לשמוע זאת אחרי מסע אל תרבות רחוקה.

הוא אירח אותי ואת דורון בחמימות ואהבה שהדהימו אותי כי באותה תקופה בעקבות המלצה בלונלי פלנט – היו תרמילאים מגיעים לבקרו בהמוניהם, וזה מסע לא קל... אחרי שלושה ימי נסיעה ברכבת למחוז ההררי נאלצנו לנסוע באוטובוס יחד עם מקומיים צפופים מחזיקי תרנגולות, חזירים וסלי ירקות למכירה בשוק ומשם לשכור אופניים ולדווש במעלה ההר כשלוש שעות רכיבה... בקיצור. היו לו כל הסיבות לשמור על שעור ביקור מוגדרות במחבוא הבית ולברוח לחדרו ללמוד אחר שעות הביקור העמוסות... אבל הוא פתח את דלת ביתו הצנוע, הדומה לצריף - ואת ליבו - אלינו.

נכנסנו אל החדר בו אשתו ניגשה אליו עם לחם חם שנאפה והוא התנצל ואמר כי זו שעת הסעודה בה הוא מוכרח לאכול והזמין אותנו לסעוד איתם.
לחם וירקות... מבושלים –
ביקשתי ממנו כי יאמר לי מה הבסיס לרפואה והוא אמר לי יש הרבה רפואות לכל מחלה ולכל אדם אבל הבסיס לבריאות – הוא הלחם. {המזון}

דוקטור חו הדריך אותי כיצד צריך להיות לחם בריא הנותן כח לאדם הניזון ממנו והזהיר אותי באלף אזהרות מאכילת לחם רגיל אותו קונים על מדפי החנויות. לא אוכל במאמר קצר זה לפרט את כל תוכן השיחה אך אפשר לומר כי הלחם התעשייתי נאפה מתוך מטרה להרוויח כסף ולשמור אורך חיי מדף ארוכים ולכן על פי דעתו של הרופא הוא מזיק לבריאות ועדיף לא לאכול כלום מאשר לחיות ולאכול לחם לבדו.

ברפואה הטבעית לאכול פעם אחת משהו {כל עוד זה אינו רעל מסוכן} – לא מזיק אלא מחסן – ולכן לא קרה אסון אם טעמנו פרוסת חלה, אבל ביום יום מומלץ לא להתמכר ללחם לבן.


מרכיבי הלחם הסודיים...

שני מרכיבים מזינים ומרפאים בלחם של דר' חו. המחמצת והקמח.

קמח הוא כינוי ל"משהו" מזין טחון עד דק, בעברית המודרנית יצרנו הטיה לשונית המתייחסת במילה קמח לחיטה מולבנת מתועשת טחונה דק לאפיית לחמים בסגנון הצרפתי אשר התפתח לשיאו במאה ה18 עם המהפכה התעשייתית. הלחם המסורתי לא היה דומה כלל ללחם הזה אשר קונים בחנויות ואשר הממשלה מסבסדת. קמח בימי קדם התייחס לדגן טחון דק כפי שמלח הוא כינוי למטבל טחון דק ובימי קדם נהגו להניח על השולחן מלח שדומה בהרכבו יותר למוצר המכונה "זעתר" מאשר למוצר הקרוי "מלח ים" אותו מייצרת בימינו משפחת אריסון.

פת לחם במלח, זהו כינוי למזון הבסיסי - סביר להניח כי היה זה מאפה אותו טובלים בצמחי מרפא והוא מזין ומרפא.
כפי השמן הטוב אשר שימש לרפואה אלפי שנים לפני המצאת הפולידין.

מחמצת – היא בעצם התססה של דגן המאפשרת לבקטריות הטובות באוויר להתבסס בנוזל ולאחר האפייה הן משמשות על פי העיקרון ההומאופטי – "דומה בדומה מרפא" מי שמבין זאת מבין כי הלחם הבריא ביותר לאדם יהיה זה המוכן ממחמצת ביתית כי היא תואמת בתכונותיה את הבקטריות הנמצאות במגע יומיומי איתו ועם מזונו.

על פי עקרון זה מזון קנוי מעובד הוא ממש אתגר לבריאות האדם. אמנם התרגלנו להחשיך את המחשבה המטרידה: מי נגע בקציצת הטבעול – שניצל – גזר או תפוח אדמה – שלי – כי בחברה בה רב המזון מוסע ממרחקים ועובר כל כך הרבה ידיים ומערכות נשימה אי אפשר להתמודד מחשבתית עם רעיון השמירה הסטרילית על מזון ואנו אוכלים ומקווים לטוב,

אבל האידאלי הוא לגדל ולהכין את המזון בעצמנו, לבד בבית. או לפחות בקהילה בה הגוף שלנו כבר מכיר את כל המחלות.

לוח הזמנים של פועל עמוס ועסוק המטופל גם במשפחה וכלב לא מאפשר אפייה יומיומית, אבל "אפשר גם אפשר" להכניס ללוח הזמנים "שעה ביום" – התקנת מזון הכנתו ואכילתו - אם מצמצמים את השעות הרבות של ישיבה סביב שולחנות סעודה עמוסי מזון לא מתאים לבריאותנו ושיחות חברתיות מעיקות פתאום יש לנו המון זמן לחתוך סלט טרי או לאפות לחם. מה גם שהלחם הזה הוא איכותי ולכן שבעים מכמות קטנה ממנו, ועל פי דר' חו מדד הלחם הטוב הוא שיהיה טעים יותר אחרי 3 ימים ולא מעופש. בכנות הוא המליץ לי לא לגעת בדברים מעופשים ואם לחם קיבל עובש סימן שאין לו מספיק "אנרגית פעולה" ואפשר להעביר אותו לתרנגולות שיודעות להתמודד בקיבותיהן עם כאלו אתגרים.

את הלחם דר' חו אכל בשקט ובשלווה. אנחנו נפרדנו ויצאנו לדרך {רכיבה במורד ההר 3 שעות על אופניים סיניים} לפני שנפנה לארוחתו על מנת לא להפריע לו באכילה שנדמתה לתהליך מדיטטיבי. הוא לא מדבר בארוחה, אף מילה, דרך אגב.

אני כותבת לכם כאן מתכון יסודי לדוגמא להכנת לחם של דר' חו ומברכת אתכם בבריאות ואריכות ימים.


מתכון ללחם שלי על פי הנחיות האפייה של דר' חו:

הסברים:

מחמצת – בת 3 ימים לפחות
קמח – דגנים, אגוזים, שקדים, צמחי מרפא וקטניות טחונים עד דק.
לדוגמא: כוס קוואקר טחון עד דק, כוס אגוזי מלך, כוס קמח חיטה מלאה או שיפון, וכוס עלי לואיזה מיובשים טחונים עד דק. אבקת חרובים, שומשום, זרעי שיפון טחונים עד דק למי שמסתדר עם הטעם הזה, וכך הלאה.
בתחנות הקמח בישראל נהגו לטחון קטניות ולחם הנאפה מתערובת קטניות ודגן הוא בעל טעם מעולה ומשלים חלבון שלם.

שמן – עדיף שמן צמחי לא מעובד. אני אוהבת שמן קוקוס או מחצית הכמות שמן אבוקדו. שמן זית נותן את הטעם הים תיכוני שלנו ואני מאמינה שגם חמאה בריאה כל עוד מוודאים כי אין בה חומרי שימור אם משתמשים באופן יומיומי. פעם ב... אפשר חמאה, כי השומן בה פשוט חשוב למח ולחשיבה. זאת אני אומרת ועומדת אחר דברי בניגוד לכל המלצות התזונאים הרגילות.

בסין כמובן, בכפרים, משתמשים בשמנים צמחיים מתוצרת מקומית ואין שאלה של חומרי שימור וכו'

סוכר – ממתיק – כמובן שלא סוכר רגיל לבן. {בעצם המוצר הזה צריך לשמש לאכילה חד פעמית, פעם בשנה לציון אירוע חגיגי כגון ראש השנה}... ללחם עשיר עדיף להמתיק בסילאן, תמרים מעוכים, סוכר קנים חום או מולסה. בנוסף לטעם מתוק כל אחד המרכיבים הללו יוסיף ללחם ארומה ועומק טעמים ייחודי לו.

מלח – מלח הוא ריכוז המינרלים והרפואות הנדרשות לגוף ובהם יסודות קורט חשובים עד מאוד. הרפואה המדעית לא השלימה עד היום את מחקר יסודות הקורט ומחקר ההורמונים באופן מסביר את הדעת.
מלח ים הוא חשוב וחשובים לנו לגוף היסודות – נתרן, מנגן, מגנזיום יוד וכו' אבל אכילת צמחים טחונים מכילה אלמנטים נוספים אשר עדיין חוקרים את משמעותם לבריאות. אין צורך בקישור למאמרים הדנים בהשפעת צמחי מרפא על בריאות האדם כי הספרים והרשת מלאים בדיונים והוכחות. הפנייה למאמרים בנושא יכולה להעלות מאות דפי עניין בכל שפה בהקשת המילים צמחי מרפא, בריאות, הוכחות. מובילי דעת הקהל של מחקרים אלו הן חברות התרופות ותעשיות התה – אבל אין צורך לקנות תרופות אם מוסיפים את הירוק הבריא למזון היומי. הוספתי בעבר ללחמים בזיליקום, אורגנו, נענע, מנטה, לואיזה, לימונית, רוזמרין, ואפילו אסטרגלוס עלי לימון טחונים ועוד ועוד וכולם היו לחמים נפלאים בטעמם.


ולמתכון:

לחם חרובים ושקדים

כוס קמח מלא {עדיף מחיטה ארצישראלית}
כוס שקדים טחונים עד דק
כוס אבקת חרובים מנופה
3/4 כוס עלי לואיזה טחונים עד דק {או 3/4 כוס שומשום במקום זאת}
1/4 כוס קורנית טחונה דק {במצב הדחק אפשר רק להוסיף קצת תימין ואפשר גם בכלל לא}

מחמצת – חצי כוס מחמצת מהולה בכוס מים

שמן – השפע הטוב – אפשר כחצי כוס שמן חמניות – הנועזים יכולים להוסיף שמנים עם טעם דומיננטי יותר כמו זית, קוקוס, אבוקדו או 100 גר' חמאה...

מלח – קורט מלח ים, או עשבי מאכל טחונים לפי הטעם,

סוכר – ללחם חרובים מתאים באופן נפלא ממרח תמרים – אפשר להמתיק גם בסוכר קנים חום, או מולסה – הטעם קובע כאן את הכמות. הילדים שלי אוהבים מתוק ולכן לקילו קמח הוספתי כחצי קופסת ממרח תמרים ללא חשש, עדיף שיאכלו לחם מתוק ולא "גלידה אחת אפילו" מבחינת סוכרים...

להוסיף כוס וחצי מים וללוש בצק כאשר מוסיפים את המים בהדרגה כי כמות המים משתנה מעונה לעונה ומקמח לקמח...

ללוש בצק אחיד ולעטוף אותו להניח אותו לאחידות ותסיסה.

ללוש שנית. אם דביק להוסיף מעט שמן אם יביש להוסיף מעט שמן... הכי טוב שיהיה במידה הנכונה, גמיש, חלק, מלא אויר ואחיד.

להניח בכלי אפייה {עדיף מחרס} ולאפות בחום בינוני 180 מעלות המהדרים יתנו ללחם מכת חום של 220 מעלות וינמיכו את האש אחר כך – ליצירת ציפוי מושלם אפשר להניח כלי חרס מלא מים בתחתית התנור.

כמובן שאשתו של דר' חו אפתה בתנור גחלים אבל אני לא מוסיפה למתכון הקפדה על אפיה בתנור גחלים :) לא על הלחם לבדו יחיה האדם...
למדתי מרבי נחמן כי כאשר האדם מקורב לצדיק די לו בלחם ומים להיות בריא ושבע ומכיר תודה.

בריאות, שמחה ושלום לכולם – יהיו מזונותיך רפואותיך -






אהבת? לחץ כאן וקבל עדכונים על תכנים חדשים שלי
+ שמירה על זכויות היוצרים למאמר באחריות הכותב בלבד

תגובות

טוען...
הצג הכל